Sunday, July 20, 2014

De uitgeverij, een introductie

Wat moet je zoal melden als je de baas bent van een uitgeverij? Lastig te zeggen. De boeken spreken voor zich, en jij, als uitgever, moet ze gewoon uitgeven. Klaar als een klontje.

Maar wat voor filosofie hebben wij? Voor De Satiricus Uitgeverij is het simpel: wij willen origineel en tegendraads proza een kans geven.

Uitgevers willen al tijden meer van hetzelfde. Ze willen bestsellers scoren. Liefde voor literatuur heeft daar niet veel mee te maken. De Hollandse koopmansgeest. Boek als industrie. Ze hebben het literaire hart niet op de juiste plaats, naar onze mening bij De Satiricus Uitgeverij.

Wij willen beslist variatie, cultuur moet vernieuwen, anders houdt het op. Wij vinden daarom originaliteit doorslaggevend. Wij willen terug naar de oerbron van literatuur: eigenzinnige schrijvers die plezier hebben aan hun teksten. De Biesheuvels, de Vonneguts, de Ajars, de Gogols. Proza dat ertoe doet, dat iets teweegbrengt bij de lezer, en dat wat anders is dan het gestandaardiseerde hap-slik-weg-drama. Dus hoe literatuur ooit bedoeld was, voordat het een 'industrie' werd.

We willen uiteindelijk dat de merknaam De Satiricus Uitgeverij synoniem wordt voor eigenzinnigheid, liefhebberij, originaliteit en lichtvoetigheid. De gepassioneerde liefhebber weer terug aan de macht. Bij ons staat de auteur dan ook weer voorop, een eigenwijs persoon met eigen inzichten, met typische passies en gedachten. Weg met het doelgroepdenken. Iedereen is de doelgroep.

Onze eerste titel is dan ook een literaire komedie - een genre dat ons inziens evenveel bestaansrecht heeft als een literaire thriller. Een eindeloos grappige satire op de toerismeindustrie. Grappig en satirisch, menselijk en vrolijk, reislustig en satirisch.
Volgens onze gegevens is Het antitoerismeboekje de allereerste literaire komedie op Nederlandse bodem. Aangezien niemand die titel nog heeft geclaimd, claimen wij die bij deze.

Schrijver is Bas van der Zon. Hij is compleet zijn eigenzinnige weg afgegaan en heeft daarmee een fascinerend boek gemaakt. Wie de schrijver zelf wil leren kennen: zie dezachtewaarheid.blogspot.nl. Dat is zijn kleine buurtpleintje op het internet.

Om dit voor elkaar te krijgen werkt De Satiricus Uitgeverij samen met twee andere partijen: Brave New Books en Bol.com. Over niet al te lange tijd komt er een paperbackeditie van deze titel, en ook een nieuwe titel: een boek met (mijn eigen) filmessays.


http://www.bol.com/nl/p/het-antitoerismeboekje/9200000018262755/

Het digitale boek is te koop bij Bol.com. Je kunt het ook bij Bruna kopen. De digitale boekenkoper kan eigenlijk overal terecht: Beslist.nl, Ebooktekoop, Boek.be, dus het kan in veelvoud worden aangeschaft!

Hoogachtend,
Bob van der Sterre
Eigenaar Indipendenza / De Satiricus Uitgeverij.

No comments:

Post a Comment